Vikingabyn Storholmen

Vikingabyn Storholmen bedriver bred verksamhet för barn och vuxna sedan femton år.  Sommartid sjuder museet av liv, hantverk och aktiviteter och är öppet för turister. Höst och vår kommer skolklasser för att lära och leva vikingaliv med alla sinnen, vi ordnar speciella program för grupper som bröllop och guidade visningar anordnas året om.

Målet är att besökaren inte bara är en betraktare, utan själv kan välja att vara delaktig i allt som händer. Vi vill gärna att våra besökare, förutom att få en rik och sinnlig upplevelse av vikingatiden, ska ha fått med sig något oväntat när de går ifrån vikingabyn efter en händelserik dag. Det kan vara nya insikter om vikingatiden, saker som förbluffar och väcker nyfikenhet. Det kan också vara att ge nya tankeställare om hur historia skapas. Det finns en forskare i alla människor, stora som små! Vi vill uppmuntra till att själv fortsätta söka svaren på de frågor som finns.

Friluftsmuseet är vackert belägen vid sjön Erken. Alldeles intill ligger ett stort järnåldersgravfält med 166 gravkullar och fornlämningar som vi gärna visar, som även är ett vackert naturreservat med flera hundra år gamla ekar. Museet ligger mitt i ett spännande historiskt område som vittnar om betydelsefulla kontakter i Österled.

Rekonstruerade byggnader och miljöer skapar atmosfär på platsen. Tre skiftesverkshus, ett grophus, hagar för djuren, örtagård, utomhussmedja, ett öppet kokhus, en offerplats, runstenar samt diverse tak och förrådsbyggnader. Bidrar till atmosfären gör också det vackra natursceneriet runt sjön. Flera nya hus är just nu under uppförande.

På området finns även en utställningshall där du kan läsa om vikingarnas liv till vardags, och se rekonstruerade föremål och modeller. I hallen finns kaféverksamhet sommartid.På gångavstånd från byn finns gästgiveri och badplats med strand.

Besöksadress: 
Svanberga 1 mil norr om Norrtälje