Fotevikens museum

Fotevikens Museum är ett arkeologiskt friluftsmuseum med experimentell arkeologi och levande historia. Fotevikens Museum är offentlig  institution tillika  kommunalt museum i Vellinge Kommun. Museet är remissinstans för arkeologiska ärende i kommunen.

Stiftelsen Fotevikens Maritima Centrum, skapad år 1993, är huvudman för den museala verksamhet som Fotevikens Museum bedriver i Vellinge kommun samt för segling av koggarna i Malmö, vilka Fotevikens Museum byggt i samarbete med och på uppdrag av Malmö stad.

Fotevikens Museum med Vikingastaden är ett arkeologiskt friluftsmuseum. Det ligger naturskönt på historisk mark vid Höllvikens strand. Här finner du världens enda rekonstruerade vikingastad. Att vandra på gatorna bland husen ger en upplevelse utöver det vanliga. Husen är uppförda efter förebilder i historiskt och arkeologiskt material.

Området runt Vikingastaden var för tusen år sedan en av de största handelsplatserna i det vikingatida Skandinavien. Här anlade också vikingakungen Harald Blåtand ca 980 en hamn för sin krigsflotta.

I museets entréshop kan du handla tidstypiska föremål, böcker etc. Här finns också museirestaurangen “Handelsboden” som under sommartid erbjuder dagens rätt. Direkt utanför Vikingastaden, finns en modern stugby med stugor som du kan hyra.

Besöksadress: 
Museivägen 24, Höllviken